Mākslīgie nagi un manikīrs

Publicēts

Atbildiet man atklāti, cik ilgi Jūs varat izturēt bez manikīra un skaisti uzkrāsotiem nagiem? Manikīra un pedikīra pakalpojumi ir kļuvuši pašreiz tik populāri un pieejami sabiedrībā, īpaši sieviešu vidū, ka manuprāt manikīrs jau ir kļuvis par sava veida “skaistuma kultu ” un krāsainā nagu laka ir iecelta par tās totēmu.

Nagu veselība
Nagi mums kalpo gan kā veselības rādītājs, gan kā fiziska aizsargbarjera. Mūsdienu sabiedrībā ir iesakņojusies arī vēl viena nagu funkcija – sociālā piederība. *Pārnesot Lielbritānijas statistikas datus uz Latviju.

Manikīra vēsture

Sievietes ikdiena vairs nav iedomājama bez koptiem nagiem, svaiga manikīra un krāsainas ilgnoturīgas lakas kārtas. Interesanti, ka ne vienmēr ar krāsotiem nagiem lepojās tikai daiļā dzimuma pārstāves. Arheoloģiskie izrakumi vēsta, ka vīrieši Senajā Babilonijā bija pirmie, kas sāka krāsot savus nagus! Tikai ar citu mērķi, nekā mēs spētu iedomāties. Izrakumos Senajā Babilonijā tieši karavīri bija tie, kas pirms došanās kaujā nopucēja nagus un iekrāsoja tos ar augu pigmentiem zaļā krāsā, lai iebaidītu savus pretiniekus!

Manikīra vēsture. Roku kopšanas un manikīra procedūras bija aktuālas jau izsenis visās pasaules malās un ne tikai sieviešu vidū.

Patiesībā vīrieši ir pielikuši daudz pūļu mākslīgo nagu popularizēšanā. Divdesmitā gadsimta sešdesmitajos zobārsts vārdā Frederiks Saks salauza darbā nagu…. Zobu dakteris nekrita panikā un izmantojot savā laboratorijā pieejamo akrilu, kas paredzēts zobu plombēm un uzmodelēja sev mākslīgo nagu nolauztā vietā un piefiksēja to, izmantojot ultravioleto staru lampu. Mākslīgi uzmodelētais nags izrādījās tik noturīgs un vizuāli pievilcīgs, ka Frederiks šo “now-how” ideju patentēja, līdz ar to kļūstot par oficiālo mākslīgo nagu izgudrotāju.

Manikīra riski

Man bieži jautā, vai tik mūsdienās populārie nagi ar ilgnoturīgo laku (gelish vai shi laka) nav veselībai bīstami un mana atbilde ne vienmēr ir viennozīmīga. Nagu kopšanas procedūras rezultāts ir atkarīgs no vairākiem faktoriem:

  1. Vai nagi ir veseli?
  2. Kas un kādos apstākļos veic manikīru?
  3. Ar kādām ierīcēm tiek veikts manikīrs?

Vai nagi ir veseli?

Nereti ir gadījies satikt dermatologa praksē izmisušas sievietes,  kas pēc nagu lakas pārklājuma noņemšanas konstatējušas, ka nags ir pilnībā mainījies.

“Kas tad tur traģisks “, sūdzējās man kāda paciente dermatoloģiskās pieņemšanas laikā, ” tikai naga pats stūrītis bija dzeltens, kad mēs ar manikīra meistari izlēmām uzlikt gelish laku! Bet tagad, ak Dievs, viss nags ir bojāts! Kā es tagad ar tādiem nagiem rādīšos birojā!”

Nagu infekcija
Dažādas infekciozas “ķibeles” uzreiz pēc ilgnoturīgās lakas noņemšanas. Bildē pa kreisi ir attēlots tipisks zaļo nagu sindroms jeb no latīņu valodas “chloronychia”, kura izraisītājs ir baktērija Pseudomonas aeruginosa. Tā ir visbiežāk sastopamā bakteriālā infekcija nagos sevišķi gados vecākiem cilvēkiem, kas raksturojas ar zaļi-iedzelteniem nagiem, parasti iegūta pēc nagu traumatiskas apstrādes kombinācijā ar mitras vides apstākļiem. Attēls pa vidu parāda biežāko nagu infekciozo komplikāciju – sēnīšu infekciju. Šajā gadījumā infekcija attīstījusies zibens ātrumā, kas atklājusies pēc gelish lakas noņemšanas (atceraties stāstu par naga izmainītu stūrīti un manikīru?). Attēlā pa labi ir labi vizualizējama vīrusa kārpa ienadža rajonā. Naga deformācija ir saistīta kutikulas agresīvu apstrādi, kā rezultātā ir deformēta naga sakne.

Viss ģeniālais ir vienkāršs, veseli nagi ir skaisti nagi! Tikai tad, ja nags ir vesels var sākt domāt par mākslīgiem nagiem vai ilgnoturīgas lakas uzlikšanu.

Viens no tādām krāsu pārmaiņu iemesliem ir banāls – ielaista nagu infekcija. Mākslīgo nagu pārklājums ir labvēlīga vide infekcijas straujākai attīstībai. Līdz ar to nav nekāds brīnums, ka uzklājot lakas kārtu uz naga, kura stūrītis ir ilgstoši drūpošs vai iedzeltens, var rasties neviltots pārsteigums, ka pēc šādas procedūras bojājuma apjoma laukums palielināsies.

Mākslīgos nagu pārklājumus nedrīkst izmantot, ja nags vizuāli ir izmainīts. Lai noskaidrotu izmanīta naga iemeslu, nepieciešams griezties pie ādas ārsta!

Nagu psoriāze

Uzmanīgi! Nagu psoriāze ir  absolūta kontrindikācija mākslīgo nagu uzlikšanai, jo var izprovocēt vai pasliktināt esošu nagu stāvokli (skatīt bloga ierakstā: Kas ir psoriāze?). Labs nagu meistars par šo saslimšanu ir informēts.  Psoriāzes gadījumā tā saucamais Kebnera fenomens izraisa psoriāzes bojājuma rašanos pastāvīga kairinājuma vietā. Mākslīgie nagi tiek uzskatīti par kairinājumu, tādējādi psoriāze var izraisīt nagu bojājumus (J Cosmet Dermatol. 2005 Jun;4(2):103-6. Artificial nails and psoriasis.).  

Kas un kādos apstākļos veic manikīru?

No manikīra speciālista prasmēm un viņa darba vides apstākļiem ir atkarīgs ļoti daudz, ne tikai nagu vizuālais izskats, bet galvenokārt klienta veselība.

Pirmkārt cik speciālists ir rūpīgs savu instrumentu apstrādei pēc katra klienta, cik viņš ir “dāsns” vairāku instrumentu komplektu iegādei un cik iemācīts ievērot higiēnas principus ir atkarīgs pacienta veselības stāvoklis un manikīra/pedikīra iznākums. 

Otrkārt, kāda ir šī manikīra speciālista prasmes. Savainota kutikula ir ieejas vārti dažādām infekcijām.  Viena no nepatīkamām  komplikācijām ir naga valnīša iekaisums jeb akūts paronīhijs. Diemžēl pētījumi norāda, ka aptuveni 60% gadījumu galvenais infekcijas iemesls ir nepareizi sterilizēti manikīra instrumenti un naga kutikulas trauma (J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Aug;22(8):998-1000).  Paronīhija biežākie ierosinātāji ir :

  • Baktērijas
  • Sēnītes
  • Vīrusi
  • Mikobakterija

paronychia

Mehāniski nagu bojājumi 

Paldies Dievam, laikam ejot mākslīgo nagu likšanas tehnika ir mainījusies. Tā ir kļuvusi saudzīgāka, naga plātnīte netiek vairs  intensīvi slīpēta. Nagus pulējot, tiek burtiski noņemta naga virskārta un traucēts naga veselums. Tas var novest pie nagu trausluma un paša naga deformācijām. Ar to var izskaidrot dažādas nagu izmaiņas vairākas nedēļas pēc manikīra apmeklēšanas (dažādas horizontālas un vertikālas līnijas un nagu krāsas izmaiņas), kas rodas uz nagiem pakāpeniski tiem ataugot.  Labā ziņa ir, ka lielākoties šie traucējumi ir pārejoši, ja vien dosiet nagiem atpūsties no manikīra meistara smagās rokas. Vidēji nags rokās ataug 6 nedēļu laikā, kāju nagos gan šis process aizņem līdz pat 8 mēnešiem. Mehāniski radītie nagu bojājumi

Fiziska un ķīmiska iedarbība uz nagiem 

Ķīmiska iedarbība uz nagiem var novest pie dažāda veida nagu izmaiņām: 

  • Nagu plātnītes krāsas izmaiņām;
  • Onychoschizia horizontālas nagu šķelšanās;
  • Onychorrhexis – sausu un trauslu nagu attīstības;
  • Kontaktdermatīta un alerģijas attīstības uz kādu no vielām ar ko saskaras pats naga orgāns un ap nagu esošā āda. 

Diskolorācija un keratīna degranulācija

Naga krāsas izmaiņas jeb diskolorācija saglabājas 1-2 nedēļas pēc tumša pigmenta saturošu nagu laku noņemšanas. Lielākoties šī problēma ir pārejoša rakstura un izzūd bez ārstēšanas. Lai šāda situācija nenotiktu rekomendē pirms lakas uzklāšanas lietot aizsargpārklājumu.  

Keratīna degranulācija ir naga bojājuma veids, kad nagu laka vai nagu lakas noņēmējā esošās agresīvās ķīmiskās vielas piesaistās pie galvenā naga plātnītes veidojošā olbaltuma – keratīna un izveido no tā sava veida “piciņas” jeb granulas. Šāds bojājums jāatšķir no naga sēnītes. Arī šī problēma lielākoties ir pārejoša un izzūd bez ārstēšanas.

trauslie nagi   

Trauslo nagu un nagu šķelšanās iemesli var būt dažādi. Vairumā gadījumu galvenais iemesls ir izsausināti jeb dehidratēti nagi pēc dažādu agresīvu ķīmisko vielu iedarbības. Ko darīt? Dot nagiem laiku un atpūtu no manikīra pakalpojumiem, izmantot roku ādas/nagu barojošus līdzekļus. 

Kontaktdermatīta (KD) gadījumā kairinātājs var būt jebkura ķīmiska viela, kas saskaras ar ādu vai nagiem (Lasīt vairāk bloga ierakstā “Kontaktdermatīts”). Kairinātājs bojā epidermas  aizsargslāni, denaturē lipīdus un maina ūdens saistīšanos kapacitāti ādā. Tādējādi veidojas iekaisums, kas izpaužas kā naga vai nagam pieguļošās ādas bojājums. Kontaktdermatīts nav alerģija – tā attīstībā ir svarīga kairinātāja daba, pats ādas stāvoklis (jo sausāka āda, jo vairāk pakļauta dermatītu attīstībai) un kontakta ilgums ar ādu un/vai nagiem. Atkārtota kairinājuma gadījumā, ja riska faktori ir novērsti – ādas/ nagu iekaisuma reakcija var arī neattīstīties. 

Kontakdermatīts

Aktīvās vielas, kas visbiežāk izraisa kontaktdermatītu ir spēcīgi kairinātāji, kā piemēram dažādi formaldehīdi, alkāni – tādi kā kālija un nātrija hidroksīds, kas tiek izmantoti kutikulas šķīdināšanai,  vai arī dažādu nagu laku, noņēmēju sastāvā. Interesanti ir tas, ka biežāk cieš no KD izpausmēm tieši manikīra meistari, jo kontakts ar šiem kairinātājiem ir šo speciālistu ikdiena. 

Kontakdermatīts manikīrs

Alerģisks kontaktdermatīts ir daudz retāk sastopams nekā kontaktdermatīts. Alerģiju raksturo 4.tipa alerģiska reakcija uz kādu konkrētu alergēnu jeb haptēnu. Alerģijas klīniskā aina būs plašāka nekā kontaktdermatītam, tā var skart elpceļus, izraisīt nātrenes tipa izsitumus ne tikai alergēna saskares vietā ar ādu. Alerģiskā sensibilizācija var saglabāties individuāli visu mūžu.

Alerģisks dermatīts manikīrs

Alerģijas vaininieks var būt jebkura manikīra procesā iesaistītā viela. Vielas ar vislielāko “alerģijas potenciālu” bija kādreiz tik populārie akrilāti, kas patreiz ir ļoti reti izmantojami un maz sastopami savas pierādītās toksicitātes dēļ. Lai noteiktu un atšķirtu kontaktdermatītu no alerģiska KD ir nepieciešams veikt kontaktalergēnu “patch” testus (Sīkāk par alergēnu testiem un diagnostiku lasīt šeit)

Manikīrs alerģija

Fizikālā iedarbība uz nagiem un apkārtējiem audiem. 

Ultravioletā lampa – riska faktors ādas vai naga orgāna vēzim? 

UV lampa

Es nedomāju, ka daudzi ir aizdomājušies par ultravioleto lampu negatīvo iedarbību uz mūsu ādu manikīra laikā. Patreiz ir pieejami pētījumi, kas norāda, ka kaut gan manikīra lampas ultravioletās gaismas radītais starojums  ir niecīgs, bet ja aptuvenais laiks, kas tiek pavadīts zem ultravioletās gaismas ir aptuveni 10 minūtes 2 reizes mēnesī, tad viena gada laikā, tas ir ekvivalents  2,7 minūtēm pavadītam laikam atklātā bez saules aizsardzības (Potential risks to human health of LEDs (Final Opinion) Jun 2018). Ļoti augsta riska ādas vēža pacientiem (tādiem kas ir pārslimojuši vai patreiz ārstē melanomu; ģimenes pozitīva melanomas anamnēze un/vai plakanšūnu audzējs; audzēja lokalizācija – uz nagiem, rokām un tml.) tas var izraisīt nopietnu kaitējumu. (MacFarlane D, Alonso C. Occurrence of nonmelanoma skin cancers on the hands after UV nail light exposure. Arch Dermatol. 2009)

Papildus ultravioleto staru iedarbība ir pētījumos pierādīts potenciāls riska faktors kataraktas attīstībai un spēlē noteiktu lomu mākulas deģenerācijas patoģenēzē.

UV cimdi manikīram

Risinājums varētu būt aizsargbriļļu izmantošana ar UV filtriem manikīra laikā. Daži dermatologi iesaka izmantot UV aizsargcimdus, pasargājot ādu ne tikai no ādas vēža kā arī no ultravioletās gaismas izraisītās novecošanās (J Clin Aesthet Dermatol. 2016 Apr; 9(4): 39–44).

Stāsts no dermatologa dzīves

Par ultravioletām lampām man nāk prātā dzīves kuriozs stāsts ar laimīgām beigām…

 Manā dermatoloģisko pacientu pieņemšanas laikā “pēc sešiem vakarā”  ierodas satraukta sieviete ap piecdesmit ar sūdzībām, ka šorīt pamodusies ar sarkanīgi melnām kreisās rokas I, II, III pirkstu distālajām falangām. Apskatot roku es redzu ugunīgi sarkanu franču manikīru tikai kreisās rokas 3 pirkstiem. Pirkstiņu spilventiņi un āda ap franču manikirētiem nagiem ir ar sīkiem zili-melniem asinsizplūdumiem, piepampuši, bet sāpes paciente neatzīmē.

Tāda epizode ir pirmo reizi, paciente ir pie labas veselības un nekādus nopietnus medikamentus nelieto. Sākot konsultāciju mani pārņem neslēpta interese un es sāku uzdot uzvedinošus jautājumus, vai paciente ir darījusi ko neparastu pēdējo pāris dienu laikā.

Tai pat laikā es jau domās diferencēju ļoti retas sistēmiskas autoimūnas saslimšanas, ko esmu redzējusi tikai grāmatās, un kas prasa neatliekamu medicīnisku iejaukšanos. Galvā automātiski tiek izstrādāti diagnostikas algoritmi un iespējamie veidi, kā šo sievieti ātrāk nogādāt slimnīcas stacionārā…

Sieviete mazliet apdomājās un sāka stāstīt, ka ir pasūtījusi no labi zināma Ķīnas saita ilgnoturīgu gelish nagas lakas komplektu ar ultravioleto lampu. Cena bijusi pievilcīga un atsauksmes par šo mantu – fantastiskas! Dienu pirms paciente ir izmēģinājusi šo laku ar UV lampu, bet ir sanācis pienācīgi Ķīnā ražotā ierīcē ievietot tikai kreisās rokas nelaimīgos 3 pirkstus… 

Pēc šī stāsta es mazliet atslābu un mēs abas atplaukām smaidā un palikām pie darba diagnozes – nezināmas izcelsmes ultravioleto staru ierīces radīts kontaktdermatīts. 

Protams paciente tika izārstēta tikai ar “smēri” un devās ne uz slimnīcas stacionāru glābt savu dzīvību, bet gan mierīgi uz mājām, bet ar noteikumu, ka viņa vairs neskarsies klāt tai Ķīnā ražotajai ierīcei!

Ko es nobeigumā ar to visu gribu teikt. Mediķi nebūt nav pret mākslīgajiem nagiem, mēs esam par veselību un tikai tad par drošām skaistuma procedūrām. 

Šis raksts ir pārveidots no lekcijas “Nagu mākslīgo skaistums”, kas ir tapusi kopā ar dermatoloģes Dr.Marinas Sproģes dalību un Dr.Tatjana Ļiņova ir nolasījusi to “Latvijas Ārstu biedrības sēdē” 2018.g. 

Piezīme! Visi attēli ir publicēti ar pacientu atļauju.