Ādas mitrināšanas veidi

Publicēts
Ādas mitrināšana

Ādas mitrināšanas veidi

Ūdens ir vitāli nepieciešams visām organisma šūnām, it īpaši ādai. Ādas elasticitāti nodrošina tas, ka ādas virsējā raga slāņa šūnas – keratinocīti satur 30% ūdens. Ja šūnām trūkst mitruma, āda signalizē ar sausumu, jutīgumu un lobīšanos. Caur ādu diennaktī tiek zaudēts aptuveni 500 ml šķidruma.

Kas veicina sausu ādu?

To var veicināt gan dažādi ārējie faktori, gan iedzimtas īpatnības, gan dažādas slimības. Biežākie iemesli sausai ādai var būt:

  • Kairinošas vielas (sadzīves ķīmija, nepiemērota kosmētika u.c.);
  • Nepietiekama šķidruma uzņemšana;
  • Pārāk trekns, ogļhidrātiem bagāts ēdiens, kas satur maz mikroelementu;
  • Dažādu medikamentu lietošana, ķīmijterapija, staru terapija;
  • Ultravioletie stari;
  • Ādas fizioloģiskā novecošanās;
  • Iedzimtība;
  • Zema ārējās vides temperatūra ar zemu mitruma līmeni
  • Ādas slimības – psoriāze, atopiskais dermatīts u.c.;
  • Citu orgānu sistēmu slimības – cukura diabēts, hroniska nieru slimība u.c.

Kā izskatās sausa āda un kad būtu nepieciešams ādu mitrināt?

Āda var būt raupja, niezoša, dedzinoša, ar smilšpapīra tekstūru, apsārtusi, ar plaisāšanu, lobīšanos.

Jebkurai ādai – vai tā būtu jauna vai novecojusi, sausa, taukaina vai kombinēta ir nepieciešama mitrināšana, lai saglabātu jaunību un elastību. Ūdens saturu dziļākajos ādas slāņos nevar nodrošināt ar kosmētiskiem līdzekļiem, bet virsējos slāņus mitrināt palīdz tieši ārīgi lietojamie kosmētiskie līdzekļi.

Ādas mitrinātāji ir kosmētiski līdzekļi un produkti, kas radīti ikdienas kopšanai un higiēnai. To galvenais uzdevums ir pasargāt ādu no izžūšanas, kā arī nodrošināt pietiekamu mitruma daudzumu.

Termins “ādas mitrinātājs” bieži vien rada nepareizu priekšstatu, kas liek domāt, ka sniedz ādai ūdeni no ārpuses. Patiesībā mitrinātāji aizkavē ādas šķidruma zudumu un rada labvēlīgu vidi, lai atjaunotos ādas virsējā slāņa lipīdu barjera.

Ādas mitrināšana notiek 4 posmos:

  • Barjerslāņa izveidošana;
  • Virsmas mitruma līmeņa izmainīšana;
  • Šķidruma difūzija no dermas uz epidermu;
  • Intracelulāro lipīdu sintēze.

Kas tieši produktus padara par mitrinātājiem?

Ādas mitrinātājus jeb mitrināšanas aģentus iedala okluzīvajos mitrinātājos, humektantos un emoljentos.

Okluzīvie mitrinātāji izveido hidrofobu (tādu, kas atgrūž ūdeni) slāni virs ādas un tādējādi neļauj ūdenim iztvaikot. To sastāvā ir vielas, kas rada slānīti, caur kuru ūdens molekulas nespēj iziet cauri, līdz ar to ūdens no zemākajiem epidermas un dermas slāņiem nokļūst ādas sausākajā slānī – raga slānī un tur arī paliek. Biežāk lietotie preparāti ir minerāleļļas, parafīns, petroleja, vaski, tauki u.c.

Humektanti palīdz piesaistīt ūdeni raga slānim. Populārākie ir glicerīns, hialuronskābe, urea, propilēnglikols, sorbitols un medus.

Savukārt emoljenti aizpilda sīkās plaisas un spraugas starpšūnu telpā, kā arī vienlaicīgi kalpo kā barjera – lanolīns, keramīdi, silikoni,  taukskābju esteri.

Kā izskatās ādas mitrinātājs?

Ir pieejami dažādi mitrinātāju veidi, jeb sejas mitrinātāji ir veidoti no dažādām pamata substancēm, piemēram, eļļas, ūdens, emulsijas, taukiem, želejvielām, kas ārstam dermatologam ļauj izvēlēties piemērotāko mitrinātāja veidu katra indivīda ādas tipam.

Krēms – vairums mitrinātāju tiek veidoti krēma formā, tos visbiežāk izmanto ikdienā. Krēms ir substance, kas sastāv no emulsijas, jeb divi fāžu sistēmas – ūdens un eļļas. Emulgatori nodrošina to apvienošanos vienā veselumā.

Losjons – ir emulsijas eļļa-ūdenī, līdz ar to losjonu konsistence ir šķidrāka un vieglāka, nekā salīdzinoši ar krēma konsistenci.

Ziede – vienas fāzes sistēma, lielākoties sastāv no taukiem, tas ir “treknākais” no iespējamajām aplicējamām vielas formām.

Pasta – rodas, ja ziedē tiek iejauktas smalkas, sausas daļiņas, tiek iegūta biezāka konsistence.

Gels – šķīdums, kura struktūra tiek panākta ar žēlejvielām.

Nakts krēmi ir piemērs mitrinātājiem, kas pēc struktūras ir biezāki un parasti satur vairāk okluzīvos aģentus, taču losjonu struktūra parasti ir šķidrāka, tie nav tik taukaini, jo okluzīvos aģentus satur mazāk.

Kā izvēlēties un lietot ādas mitrinātāju?

Jo sausāka āda, jo biezāks un treknāks var būt nepieciešams izvēlētais līdzeklis. Jo līdzekļa sastāvā vairāk ūdens, jo vieglāk tas klāsies un mazāk nospiedumus atstās. Piemērotāko līdzekli pēc ādas stāvokļa var ieteikt speciālists, taču paša spēkiem jāpaļaujas uz produkta izmēģināšanu – jāizvērtē vai patīk tekstūra, smarža, kā tas klājas uz ādas. Ikdienas kopšanai var lietot mitrinātājus 2 reizes dienā. Der atcerēties, ka labāks efekts ir tos lietot 5 minūšu laikā pēc dušas vai vannas, viegli nosusinot un uzklājot produktu.