Dubultzoda cēloņi un risinājumi

Publicēts

Rakstu sagatavoja ārsts dermatologs, imunologs, estētiskās medicīnas speciālists dr. Tatjana Ļiņova.

Es kā Kolumbs Jums, mans mīļais lasītāj, atklāšu Ameriku. Ne viss kas ir zem zoda ir liekie tauki. Cīņai ar lieko zem zoda mūsu ārstu kosmetologu arsenāla ir daudz instrumentu – sākot ar botulīntoksīna ievadi pēc “full-face” protokola, fokusētās ultraskaņas ierīces izsildīšana jeb HIFU SMAS liftings, tiešie un netiešie lipolītiķi un pat galvāniskās strāva…

Kāpēc mums ir tik daudz variantu un kuru izvēlēties?

Pirmkārt, sāksim ar galveno tēzi, ka ne viss kas ir zem zoda obligāti ir tauki.

Svarīgi ir saprast, kādi ir galvenie “dubultzoda” cēloņi, tā raksturs jeb smaguma pakāpe. Tāpēc, lai saprastu “cik traki ir”, mēs ārsti apskates laikā mēram kakla-zoda (krānio-mentālais) leņķi.

Ārsts kosmetologs noteikti strādās ar viegliem un vidēji smagiem gadījumiem. Smagākos gadījumos brīnumu nebūs, šo gadījumu korekcija ir plastiskā ķirurga kompetencē.

Ko Jūs varat darīt mājās?

Stāja. Ļoti bieži kakla-zoda leņķis pasliktinās nepareizas stājas rezultātā. Tās ir sekas sēdēšanai telefonā ar noliektu galvu. Tāpēc rekomendēju pieiet pie spoguļa, iztaisnot plecus un pacelt galvu – ja Jūsu dubultzods pazūd vai mazinās, tad tā ir zīme, ka jāstiprina plecu un muguras muskulatūra. Protams, ka stiprināt muskuļus Jūs varat paša spēkiem, bet labāk ir regulāri strādāt ar labu fizioterapeitu.

Platizmas hipertonuss. Kaklā zem ādas mums ir izvietots no lielākajiem mūsu ķermeņa muskuļiem – platizma. Šis muskulis ir arī spēcīgs depresors (tas nozīmē, ka muskulim saspringstot tas velk audus uz leju). Platizmas muskulim saspringstot kakla priekšējā virsma saīsinās un kakla-zoda leņķis burtiski izplūst. Tādēļ ja zem zoda ir sakrājies “dubultzodiņš”, tad var mazināt platizmas saspringumu (to dara ar botulīntoksīna palīdzību).

A collage of a person's face  Description automatically generated

Mājas apstākļos risināt platizmas muskuļu hipertonusu ir nereāli. Lielākoties “face-fitness” tehnikas nevis atslābina platizmu, bet tieši otrādi – vēl vairāk tonizē to.

Pastāv masāžas tehnikas, kas sola muskuļu relaksāciju… diemžēl realitātē rezultāts ir uz 3-6 stundām. Mīļie, diemžēl tā ir ķermeņa fizioloģija – ja mēs dzīvojam normālu dzīvi, runājam, izrādām emocijas, kustinām kaklu, tad muskuļu tonuss ļoti ātri atjaunosies.

Tauku depozīti. Viens no biežākajiem iemesliem un mājas apstākļos to atrisināt ir nereāli. Diētas šajos gadījumos nepalīdz. Tāpēc, lai tiktu skaidrībā ar problēmu un rastu risinājumu sākumā ir jāsaprot cik daudz ir tauku un kur tie ir novietoti.

A collage of images of a person's neck  Description automatically generated

Kāpēc ir tauki zem zoda?

  1. Vielmaiņa. Ja Jums ir mazāk par 30 gadiem un jums jau ir dubultzods, pievēršat uzmanību savai vielmaiņai. Tālāk būs trakāk un galvenais – būs grūtāk. Tāpēc veselīga uztura un fizisko aktivitāti ir vienkāršāk uzsākt jau tagad.

Ja jums ir 30-35 gadi un jūs sākat manīt dubultzodu, tad tam pie vainas pirmās novecošanās pazīmes – sāk gausāk strādāt vielmaiņa. Pievienojas arī klasiskie novecošanās procesi- sejas saišu sistēma kļūs vaļīgāka, sejas aprises sāk izplūst, virspusējie tauki pārvietojās. Turklāt arī hormonālo izmaiņu rezultātā zemžokļa rajonā parādās tauku spilventiņš.

Visos gadījumos ir jāsāk ar ārsta konsultāciju. Dzīvesveida paradumu maiņa, fiziskās aktivitātes ieviešana bieži dramatiski uzlabo rezultātu. Bet neviena masāža, meditācija un lūgšanas neatrisinās dubultzoda problēmu.

A close-up of a book  Description automatically generated

Kā tiek galā ar dubultzodu?

Populākā un efektīvākā metode ir liposakcija. Bet ko gan var piedāvāt mūsdienīgā kosmetoloģija?

Lipolītiķi

Pirmkārt, klasiskos tiešos lipolītiķus mēs nevadām sejā, tas ir bīstami, tādēļ darbā ar sejas tauku depozītiem mums paliek netiešie lipolītiskie preparāti. Netiešajiem lipolītiskajiem līdzekļiem ir vielmaiņas uzlabojošs efekts ievades vietā, drenāžas tie sekmē tauku apjoma mazināšanās efektu.

Parasti tas nesāp, nav bīstami, nav īsti rehabilitācijas, tūsku nav. Man patīk ievade ar kanuli – tādēļ daudz zilumu arī īsti nebūs.

Atceramies, ka tā ir kursa procedūra – jāveic minimāli 3 reizes, nav kursa – nav efekta.

Kas palīdz lipolītiķu darbībai? Fokusētā ultraskaņas procedūra – jeb HIFU procedūra (nejaucam ar ultraskaņas attīrīšanas ierīci sejas kopšanas kabinetā 😊).

Fokusētās Ultraskaņas terapija – HIFU SMAS liftings

Pie pareizas lietošanas HIFU var izmantot arī uz tauku depozītiem ne tikai uz SMAS, jo komplektā ir vairāki uzgaļi dažādiem dziļumiem.

HIFU SMAS liftings ir sildoša procedūra un tēmēti var uzsildīt arī tauku depozītus līdz to iznīcināšanai.

Svarīgi atcerēties, ka tauku sabrukšanas produkti izvadās caur limfātisko sistēmu, tādēļ bieži pavadām šo procedūru ar mezoterapeitiskiem kokteiļiem, kas stimulē limfodrenāžu.