Ādas pigmentācija

Publicēts
ādas pigmentācija
Ādas pigmentācijas terapijas iespējas

Ir laiks uzveikt ādas pigmentāciju!

Ikviena sieviete vēlas skaistu, veselu ādu bez pigmentācijas plankumiem un, ziniet, ka tas ir iespējams! Jābūt vien pacietīgai un jāvirzās soli pa solim pretī ādai bez neglītajiem plankumiem!

Pigmentācija mūsdienās ir ļoti izplatīta, tāpēc parādās arvien vairāk veidu un iespēju ar to cīnīties. Kā atpazīt pigmentāciju un kāds ceļš ejams, lai atbrīvotos no ādas pigmentācijas stāsta Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe, imunoloģe un bloga Ādas akadēmija izveidotāja Tatjana Ļiņova (instagram @ dr_linova).

Pigmentācija ir nepietiekamas ādas saules aizsardzības sekas

Gada griezumā Latvijā saulainu dienu ir samērā maz, tāpēc arī melanīna jeb mūsu dabiskā pigmenta (melanīns) mūsu ādā nav daudz – to raksturo gaišā fototipa āda, kas nav piemērota ilgstošai saules iedarbībai bez aizsardzības. Tieši pārmantotais dabiskā pigmenta daudzums mūsu epidermā nosaka to, kāda ir cilvēka ādas krāsa un tonis, līdz ar to, arī cik liela būs mūsu izturība pret sauli. Tāpēc, pārmērīga uzturēšanās tiešos saules UV staros ir viens no galvenajiem pigmentācijas traucējumu jeb fotonovecošanās veicinošajiem faktoriem.

Cilvēka organisms ir sarežģīts mehānisms un pigmentācija rodas, jo āda cenšas sevi pasargāt no nevēlamā, galvenokārt ultravioletā starojuma (UV). Saņemot UV starojumu ādā esošās pigmentšūnas jeb melanocīts pastiprināti ražo pigmentu jeb melanīnu, kura galvenais uzdevums ir pasargāt ādu no nevēlamā starojuma. Gada tumšajos mēnešos saules neskartā ādas atkal āda kļūst gaišāka, bet ir viens āķis, ka saules radītajam bojājumam ir tendence dzīves laikā uzkrāties un radīt paliekošus ādas bojājumus, ko sauc par fotobojājumu. Fotobojāta āda ātrāk noveco, veidojas pergamenta papīram līdzīga ādas struktūra ar paliekošiem pigmentācijas pleķiem.

Jāpazīst sava āda

Sievietes parasti zina, ka viņām ir sausa, normāla, kombinēta vai taukaina āda , bet tā gluži nav, jo āda var būt ļoti dažāda. Pati pigmentācija var iedalīt vairākos veidos tāpēc, lai par to pienācīgi rūpētos ir jāpazīst sava āda. Tieši atkarībā no pigmentācijas veida un izplatības intensitātes tiek rekomendēts individuāls ādas kopšanas kurss, jo nepareizi izvēlēti kosmētiskie vai ārstnieciskie līdzekļi pigmentāciju var pat pastiprināt.

Viens no biežākajiem pigmentācijas traucējumiem ir ultravioleto staru radītā pigmentācija jeb fotonovecošanās (vairāk par ādas aizsardzību no saules lasi šeit: Kā uz Tevi skatās saule?). Sievietēm jau 25–30 gadu vecumā parādās pirmie pigmentācijas pleķīši uz sejas, pleciem, rokām, plaukstām un dekoltē zonā, kas neizzūd pat gada tumšajos mēnešos. Šī pigmentācija liecina, ka dzīves laikā āda jau ir saņēmusi pietiekami daudz saules enerģiju un vairs ar to netiek galā, ādas aizsardzības sistēma vairs nespēj akumulēt UV starojumu, tāpēc rodas ādas bojājumi, kas izpaužas, kā fotonovecošanās. Uzmanīgi, zem šiem nevainīgajiem pleķīšiem var slēpties arī onkoloģisks process, tādēļ pirms jebkuras terapijas uzsākšanas, rekomendēju doties pie ādas speciālista- dermatologa, lai veiktu šo pleķīšu diagnostiku.

Otrs ļoti biežs pigmentācijas veids ir melazma jeb grūtniecības maska. Lielākoties tā veidojas sievietēm pēc 30 gadu vecuma dažādu hormonālo izmaiņu vai grūtniecības ietekmē. Grūtniecības maskai raksturīgi saplūstoši pigmentācijas pleķi uz pieres, virslūpas un acu zonā, kurus pastiprina saules UV starojums. Bieži viens sievietes pārdzīvo tieši par pigmentācijas pleķīšiem acu zonā, kas rada neglītu ēnojumu un acis vienmēr izskatās nogurušas.

Trešais veids ir pēciekaisuma pigmentācija, jo tā veidojas vietās, kur ir vai ir bijis iekaisums. Ja āda ir iekaisusi, piemēram, uz tās ir pinnes, tas nozīmē, ka ir izveidojies iekaisuma perēklis, kas ne tikai pats provocē nepareizu pigmentācijas veidošanos, bet arī pievelk saules starus vairāk nekā apkārtējā, veselā āda. Tāpēc iekaisuma vietā āda maina krāsu un izveidojas violeti zili pleķi.

Ceļš uz skaistu ādu

Rudens un ziemas periodā pigmentācija dabīgi mazinās, tāpēc šajā laikā vislabāk var veikt pigmentācijas pleķu diagnostiku un nozīmēt ārstēšanu pie dermatologa. Tieši, gada vasaras mēneši ir vismazāk ir piemēroti pret pigmentācijas kursa uzsākšanai, bet rēķinies, ka cīņa ar pigmentāciju ir komplekss pasākums uz ilgu laiku. Lai varētu sākt cīņu ar tumšajiem plankumiņiem āda ir jāpasargā no saules, tāpēc visu gadu dodoties ārā dienas gaismā, arī apmākušās dienās, ir jālieto saules aizsarglīdzekļi, kuros SPF ir vismaz 25+, jo UV starojums iet gan caur mākoņiem, gan caur auto stikliem. Turklāt nedrīkst pat reizi nogrēkoties, jo došanās ādā bez aizsarglīdzekļa, atkal provocē nepareizās pigmentācijas veidošanos.

Mūsdienās ir pieejami dažādi mājas kopjošie kosmētikas līdzekļi, kas mazina esošo pigmentāciju un reizē risina arī citas ādas problēmas. Tāpēc sāc ar tiem, ja šie līdzekļi nepalīdz, noteikti dodamies pie speciālista, lai kopā meklētu risinājumu. Pēc sākotnējās izmeklēšanas, iespējams tā būs medikamentozā terapija, ko noslēgs salonprocedūras vai aparātpocedūras estētiskās dermatoloģijas klīnikās. Pirms šīm procedūrām ieteicams sagatavošanās procesu ar mājas kopšanas līdzekļiem un kārtīgu saules aizsardzību, lai neveicinātu pēciekaisuma pigmentācijas rašanos.

Biežāk pielietotās estētiskā rakstura procedūras pigmentācijas mazināšanai ir viegli- vidēji dziļi ķīmiskie pīlingi, intensīvā gaisma procedūras (no angļ.val. Intense Pulsed Light – IPL) jeb tautā sauktā fotoatjaunošanās, Q-switch lāzeriekārtas un tml. Tad seko nopietnākas ādas atjaunošanas metodes, piemēram, mikro adatu radio frekvence un augstas jaudas ādas ablatīvās sistēmas – piemēram CO2 frakcionētās sistēmas, kas veicina ādas atjaunošanos caur epidermas bojājumu un pigmentācijas mazināšanās ir papildus patīkams “bonusa” efekts.

Lai āda būtu skaista un izdotos likvidēt visus pigmentācijas pleķīšus ir visdrīzāk būs jāiziet procedūru kurss dermatoloģijas klīnikās un jāturpina lietot speciāli kopšanas līdzekļi mājās.

Uztici ādu labajiem aģentiem

Ja pamani pirmos nelielos pigmentācijas pleķīšus un ādas novecošanos izvēlies kopjošo kosmētiku, kuras sastāvā ir C vitamīns. Tā, kā C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, tas palīdz ādai atjaunoties mazinot oksidatīvā stresa radītos bojājumus, tostarp arī fotonovecošanās radīto pigmentāciju, kā arī darbojas kā spēcīgs neokolagēna stimulants ādā – respektīvi novērš pirmās novecošanās pazīmes. Der atceraties, ka C vitamīns ir diezgan nestabila molekula krēmu un serumu sastāvos, kas ātri degradē tādēļ labāk izvēlēties aktīvo vitamīna C formu (L-askorbīnskābe), kas efektīvāk darbojas skābā vidē ar pH 3,5.

Produktu piemēri:

VICHY LIFTACTIV SPECIALIST PEPTIDE-C PRETNOVECOŠANĀS AMPULAS

Revitalift Derm Intensives Vitamin C Serum by L’Oreal Paris

EUCERIN koncentrāts HYALURON-FILLER VITAMIN C

Mesoestetic Energy C komplekss

Vēl viena aktīvo vielu grupa ir efektīva cīņā ar novecošanās plaunkumiem un aknes izpausmēm ir alfa hidroksiskābes jeb AHA. Pie šo skābju grupas pieder glikolskābe, pienskābe, citronskābe, mandeļskābe un tml. – to pielietojums un efekti ir plaši, sākot ar dažādas koncentrācijas mazgāšanās līdzekļiem beidzot ar kosmētiskajiem pīlīngiem un nakts krēmiem.

Glikolskābe nebūs gluži tiešs ādas balinātājs, drīzāk ādas atjaunotājs un lobītājs – tādēļ tā ir veiksmīga izvēle, ja jūs vēlaties mazināt savu ādas novecošanās pakāpi un/vai aknes izpausmes. Tomēr ar šiem aktīvajiem aģentiem iesaku būt piesardzīgiem, jo pastiprināti izmantojot un pēc tam neaizsargājot no UV starojuma, ļoti viegli var iegūt pretēju efektu – veicināt pēciekaisuma pigmentācijas plankumu rašanos.

HALIKS AHA un BHA skaistuma putas

ISISPHARMA Neotone Serum serums

Melazmu jeb grūtniecības masku mazināt palīdz azelaīnskābe, kam pašai par sevi ir vairāki pozitīvi efekti. Piemēram, tā strādā kā tirozināzes inhibitors, kas bloķē pigmenta veidošanos un ne tikai. Azelaīnskābe mazina arī aknes izpausmes un pēciekaisuma pigmentācijas izpausmes, respektīvi plaša spektra karavīrs. Cīņā ar vieglu pigmentāciju ir iespējams iegādāties 10-20% azelaīnskābju preparātus, šo līdzekļi neefektivitātes gadījumā es iesaku griezties pie speciālista.

THE ORDINARY Azelaic Acid Suspension 10%

Manuprāt, viens no interesantiem aktīvākajiem aģentiem cīņā pret pigmentāciju ir tiamidols. Pateicoties tam, ka tiamidols palīdz mazināt un pie reizes novērš visa veida pigmentāciju, pašlaik arvien vairāk tas tiek pievienos arī ikdienas pretpigmentācijas kosmētiskajos līdzekļos.

Turklāt, tiamidolu tāpat kā azolīnskābi var lietot visu gadu un arī grūtniecības laikā.

Eucerine Anti-Pigment Dual Serum

Daudzsološa pretnovecošanās un pretpigmentācijas līdzekļu grupa ir sintētiskie A vitamīnu preparāti. A vitamīnam piemīt plaši terapeitiskie efekti – tie mazina ādas hiperkeratizāciju, iesaistās melonīna sintēzes procesos, tādējādi mazinot pigmentācijas rašanos, mazina aknes izsitumus un darbojas kā spēcīgs antioksidants, veicinot ādas reģenerācijas procesus, neokolagēnsintēzi, mazinot grumbiņu veidošanos tādēļ šo līdzekļu grupu patiesi var nosaukt par anti-aging kosmētisko līdzekļu karaļiem.

Der atcerēties, ka retinola preparātus nelieto grūtniecības laikā, jo tas var ietekmēt augļa attīstību. Sintētiskajam retinolam ir pierašanas periods – uzsākot lietotošanu var rasties ādas kairinājums, kas izzūd pāris nedēļu laikā.

Retinols bezrecepšu kosmētiskajos līdzekļos ir atrodams dažādās koncentrācijās. Teikšu, ka pirms šādu preparātu lietošanas uzsākšanas – ieteiktu konsultēties ar savu ārstu – dermatologu.

Skin better Science AlphaRet® Overnight Cream

Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 

ZO SKIN HEALTH RETINOL SKIN BRIGHTENER 1%

Lai arī uzsākot cīņu ar pigmentāciju, šķiet, ka ceļš būs grūts un garš, bet nevajag padoties, jo specialisti vienmēr palīdzēs virzīties pretī skaistai ādai bez pigmentācijas pleķiem.