Kas ir blaugznas? Kāpēc tās rodas un kad man jāsāk uztraukties?

Publicēts

Balts sniedziņš uz pleciem arī kad ārā ir vasara un no debesīm sniegpārslas nekrīt- tā teiksmaini varētu raksturot problēmu, ar kuru vidēji saskaras katrs 3. pasaules iedzīvotājs- blaugznas. Šīs baltās pārsliņas ir pāragri atdalījušās epidermas (ādas virsējā slāņa) šūnas, kas nepilnvērtīgi nobriedušas un nezaudējušas mitrumu, salīp kopā un veido redzamas, baltas plēksnes. Normāli veselā ādā šūnas atjaunojas cikliski 28 dienu laikā un ārējā slānī nolobās, tikai mēs to neredzam. Blaugznas nav lipīgas un vairumā gadījumu lielas galvassāpes nesagādā, tomēr nereti var pievienoties spēcīga nieze un ādas lobīšanās sejas rajonā- seborejiskā ekzēma.

Kas izraisa blaugznas?

Blaugznas galvas ādā.
Blaugznas galvas ādā.

Blaugznas ir bieži sastopama problēma. Ir pētīti vairāki blaugznu rašanās iemesli,visbiežāk iemesls ir seboreja, mikroorganismi, stress, nesabalansēts uzturs, klimats, neatbilstošu matu kopšanas līdzekļu lietošana. Paātrināto šūnu atdalīšanos saista ar sēnīti- malassezia Furfur (pityrosporum), kas galvas matainajā daļā ir sastopama vairumam cilvēku un ietilpst mikrofloras- dabiskās ādas aizsargbarjeras sastāvā. Šīs sēnītes masīva savairošanās rezultējas ar ādas normālās atjaunošanās funkcijas cikla traucējumiem un blaugznu veidošanos. Sēnītes daudzuma palielināšanās iemesls nav skaidri zināms, bet to saista ar palielinātu tauku dziedzeru aktivitāti, hormonālām svārstībām, stresu, kā arī neiroloģiskām slimībām kā Parkinsona slimība, insulta, infarkta atveseļošanās periodu, imūnsistēmas aizsargspēju pazemināšanos. Nozīme arī dzīvesveidam- treknu un saldu produktu lietošana uzturā, smēķēšana un vitamīnu trūkums, gastrointestinālie traucējumi kā blakusslimība ir blaugznu riska faktori.

Svarīgi atšķirt ‘’parastas’’ blaugznas no citām ādas slimībām, kuras pavada paātrināta šūnu atdalīšanās- psoriāze, dermatīts, seborejiskā ekzēma, mikrosporija.

Psoriāzes izpausmes galvas ādā.
Psoriāzes izpausmes galvas ādā.

Ārstēšana

No blaugznām atbrīvoties ir vienkārši. Galvenais princips ir konkrēti mērķēta uz ādas iekaisuma likvidēšanu. Var izmantot gan tiešo – kortizona saturošo krēmu un losjonu lietošanu skartajā vietā, gan plaši izplatītos pretsēnīšu šampūnus.

Svarīgi! Blaugznu ārstēšanā nepalīdz:

  1. Mitrināšana- mitrinoši losjoni tikai nogludina sausās plēksnes un padara skarto vietu sārtu
  2. Bieža šampūnu maiņa- šampūns pats par sevi blaugznas nerada, tomēr nepareiza pretsēnīšu šampūna lietošana var izraisīt blaugznas.

Izvēloties aptiekās pieejamos pretsēnīšu šampūnus pievērsiet uzmanību sastāvam:

  • Darva (T/Gel)
  • Salicilskābe (T/Sal)
  • Cinka piritions (Head and shoulders sastāvā)
  • Selēna sulfīds (selsun blue)
  • Ketokonazols (Nizoral)

    Galvas ādas mitrināšana un bieža šampūnu maiņa pastiprina blaugznas.
    Galvas ādas mitrināšana un bieža šampūnu maiņa pastiprina blaugznas.

Latvijā ražots jaunums HALIKS universālās kosmētiskās putas ir efektīvs veids, kā mazināt blaugznas galvas ādā. Šīs putas ir izstrādātas sadarbībā ar blogu “Ādas Akadēmija”. HALIKS putu sastāvā esošās vielas kā salicilskābe un alfa hidroksiskābju komplekss maigi noloba blaugznas un mazina galvas ādas jūtību uz ilgu laiku. Sastāvā esošās nehormonālas vielas kā ektoīns un zemas molekulāras masas hiāluronskābe – nomierina sakairināto galvas ādu. Šīs putas nav jānoskalo un tās var lietot ilgstoši. To lietošana ir vienkārša un droša (sīkāka informācija www.haliks.lv).

NB! HALIKS var iegādāties tiešsaitē, saņemot atlaidi -20% ievadot kuponu “adasakademija”.

Šos šampūnus drīkst lietot ikdienā vai 1 vai 2 reizes nedēļā- skat.lietošanas instrukciju un simptomu pakāpi. Ja pēc ilglaicīgas lietošanas, šampūni vairs nelīdz, var mēģināt šampūnu mainīt vai paralēli izmantot vēlvienu, taču drošāk griezties pie dermatologa, lai izvērtētu seborejas veidu- ir taukainā un sausā seboreja, izmantojot videodiagnostiku un attiecīgi no veida, atšķirsies arī šampūna izvēle.

Recepšu krēmi:

  • Kortikosteroīdu krēms- 0.5% / 1%, noņem iekaisuma pazīmes, var lietot kopā ar šampūniem.
  • Pretsēnīšu krēms- bieži ir efektīvi, jo samazina sēnīšu daudzumu uz ādas, klotrimazols 1% vai mikonazols 2%.

Krēmi lietojami 1-2 reizes dienā līdz simptomu izzušanai, kā arī recidīvu laikā.

Alternatīvie līdzekļi:

  • Galvas masāža- 10-15 min ar pirkstu galiem masēt ar masāžas ķemmi vai pirkstu galiem, var pielietot arī krioterapiju- masāžu ar šķidro slāpekli
  • Smiltsēršķu eļļa un olīveļļa 1:3- uzkarsējot ūdens peldē un iemasējot galvas ādā uz nakti
  • Biškrēsliņu novārījums- var skalot matus, ja ir taukainās blaugznas, pagatavo uzkarsējot 100g ziedu uz litra ūdens 10min

 Ja blaugznas nav mazinājušās,  ģimenes ārsts vai dermatologs var rekomendēt recepšu medikamentus, kuri ir spēcīgāki nekā bez receptēm pieejamie. Tajos ietilpst tās pašas vielas, tikai augstākās koncentrācijās. Nesteroīdie preparāti kā takrolims (Protopic) vai pimekrolims (Elidel) arī var palīdzēt cīņā ar blaugznām.

Tomēr jāatceras, ka terapija ir simptomātiska– mēs cīnāmies ar sekām, kas ir blaugznas, bet iemesls ir organisma vielmaiņas traucējumi, kuri jānormalizē- jāizsver cēloņi- kuņģa-zarnu trakts, nervu sistēma vai hormonālās svārstības un attiecīgi jāveic mērķēta terapija vai profilakse.

Ar cieņu,

Ādas akadēmija

Izmantotā literatūra:

  1. Fauci, Anthony S., et al. Harrison’s Principles of Internal Medicine. 17th ed. United States: McGraw-Hill Professional, 2008.
  2. https://www.medicinenet.com/seborrhea/article.htm
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/dandruff-13/understanding-dandruff-basics